Tuesday, April 19, 2005

PP v SHARIFAH AINI

Sharifah aini dihadapkan atas tuduhan memfitnah seorang penyanyi tanah air Siti Nurhaliza, melalui emel di bawah syeksen 499 dan 500 Kanun keseksaan.

Siti Nurhaliza dalam situasi ini ada 2 option, membawa case ini under civil suit atau criminal suit. andaikata dia (siti nurhaliza) membawa case mengikut civil proceeding maka, dia boleh meminta aggravated compensation (compensation yang banyak), mungkin 2, 3 atau 10 juta under kerana emel layang itu merosakkan dan menggugat reputasinya sebagai penyanyi paling baik paling popular di malaysia. Sharifah Aini boleh didakwa under defamation, dan beban pembuktian bagi pihak siti ialah balance of probabilities. Bila siti membawa case under civil proceeding bermaksud siti lebih mahukan compensation berbanding menghukum pesalah. Contoh lain, kes saman yang dikemukakan oleh Normala Shamsuddin yang menyaman satu majalah, atau kes saman 3 juta oleh Azwan Ali terhadap Fauziah Ahmad Daud (ogy)

Option kedua yang Siti ada ialah membawa case under criminal proceeding, dan di frame under section 499 and 500 Penal Code (seperti kes yang dibawa oleh siti sekarang). Berbeza dengan civil suit, criminal suit bersifat lebih untuk menghukum si pesalah. Beban pembuktian bagi pihak peguamraya (public prosecutor) ialah beyond reasonable doubt. Jika ada sedikit keraguan, kemungkinan Shariah Aini tidak bersalah. Beban pembuktian untuk civil suit adalah lebih mudah dari criminal suit.

Kenapa Siti Nurhaliza memilih option ke 2 dan tidak option pertama?(sedangkan ramai artist go for the 1st option) jawapannya mungkin siti nurhaliza sudah terlampau kaya hahah

defamation v qazaf

Andai kata Malaysia Islam Hadhari ialah sebuah daulah Islamiyyah, bolehkah pertuduhan dibawa under qazaf?

Walaupun siti Nurhaliza diiktiraf sebagai artis paling baik di Malaysia (huhu), namun kes ini masih tidak boleh di frame under qazaf. Kerana salah satu kriteria qazaf, maqzuf (dalam kes ini ialah siti) mesti seorang yang 'afif. Apakah maksud 'afif. Senang cerita 'afif ini ialah seorang yang memang terkenal dengan sifatnya yang baik, dan berakhlak dengan akhlak islamiyyah. Meskipun siti kunun-kununnya ialah artis contoh dan artis paling baik di Malaysia, namun kebaikan siti tidak mencapai pada taraf 'afif (dalam kes ini 'afifah, kerana siti seorang perempuan), kerana siti tidak memakai tudung (meski dia kata nak pakai satu hari nanti) dan kerjayanya sebagai penyanyi.

Jadi, kes ini akan dibicara under takzir, dan andai law of defamation tidak bercanggah dengan quran dan sunnah, maka undang-undang ini boleh diguna pakai.

sukan perpaduan islam.

Malaysia baru pulang dari sukan perpaduan islam yang diadakan di mekah. Sukan yang julung kalinya diadakan untuk bertujuan untuk memupuk kerjasama antara negara-negara islam hadhari

Namun temasya sukan yang mempunyai nama 'islam' dihujungnya, adalah tidak berbeza dengan sukan olimpik, sukan komanwel, dan lain-lain sukan lagi. Cuma yang berbeza hanyalah penggunaan perkataan islam. Masih ada juga pertandingan renang, dan Malaysia menggondol 4 pingat emas, dan lain-lain sukan yang tidak mencerminkan islam itu sendiri.

Patutnya nama sukan ini perlu diubah kepada 'sukan perpaduan negara-negara yang ramai orang islam'. barulah betul. hehe

Rejoice

Model 1 : Hi saya ana. Tiba-tiba dengan tidak semena2 ana menyuakan rambutnya pada kipas, atau di luar tingkap bas, dan rambutnya menjadi kusut. Ana dengan bestnya pun berkata, 'dengan rejoice, guna jari pun boleh'

Model 2 : Hi saya hudasoid. Tiba-tiba dengan tidak semena-mena angin bertiup kencang (tak main aaa tiba2 nak sua rambut pada kipas). Hudasoid dengan lebih bestnya berkata ' dengan tudung, tak payah guna jari pun boleh"

haha

0 Comments:

Post a Comment

<< Home